NİŞANTAŞI

Nişantaşı deyince ne geliyor aklınıza?

İstanbul Avrupa yakasında bir semt adı mı sadece

Yoksa son derece ünlü markaların olduğu zenginlerin yaşadığı semt mi?

Nişantaşı size lüksü mü çağrıştırıyor?

Tüm ünlüler, sanatçılar, sosyetik güzeller orada mı?

Nişantaşı sizin için bir semt değil bambaşka bir dünya mı?

Evet tüm bunlar Nişantaşı için bir yanıt olabilir ama daha genel, daha sözlük anlamı olarak Nişantaşı’nı tanıtmak gerekir ise şunlar söylenebilir:

Nişantaşı, İstanbul’un Şişli ilçesinde, merkezi, Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi-Rumeli Caddesi’nin kesiştiği kavşakta yer alan anıt taş olan, Meşrutiyet ve Teşvikiye mahallelerinin Vali Konağı çevresindeki bölümlerini kapsayan, ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü markaların mağazaları, cafeler ve eğlence mekânlarıyla tanınan bir semt.

Gerek kuruluşu ve tarihi, gerekse coğrafi ve idari sınırları Teşvikiye ile büyük ölçüde iç içe geçmiş olan Nişantaşı, güneydoğusundan Maçka, güneybatısından Harbiye, batısından ve kuzeybatısından Osmanbey ve doğusundan Teşvikiye semtleriyle sınırlı olan Avrupa yakasında olan bir bölge

Peki, Nişantaşı ismi nereden gelir derseniz ona da kaynaklar şu yanıtı veriyor:

“Nişantaşı” adı, İstanbul’un semt adları tipolojisinde kökeni bir alamete dayalı olanlar arasında yer alır. Teşvikiye Camii’nin avlusunda bulunan iki nişan taşından III. Selim’e ait olan en eskisi 1790-91, II. Mahmut’a ait olan ikincisi 1811 tarihini taşır. 1811 tarihli bir diğer taş da, bugün Topağacı’nda Nişantaşı-Ihlamur Yolu’nda, bir apartmanın ön bahçesinde kalmıştır.

Daha önce meskûn olmayan yöreye III. Selim’in ilk nişan taşını diktirmesinden sonra, 1794-95’te, bugünkü Teşvikiye Camii’nin bulunduğu yerde bir mescit yaptırdığına dair bilgiler vardır. Bu mescit, padişahın kalabalık topluluklar halinde nişan talimine çıktığı günlerde gündüz namazları için yapılmış olmalıdır.

Günümüzde Nişantaşı başta da denildiği gibi yerli yabancı markaların olduğu bir moda merkezi gibidir. Ayrıca benzerleri başka yerde olmayan bar ve restoranların bir bölgedir.

Örneğin Nişantaşı City’s de alışveriş yapabilir, Beymen Brasserie’de kahvenizi içebilir akşam da Scotch Bar’da sınırsız eğlencenin tadına varabilirsiniz.

Yılbaşı ise Nişantaşı’nda bir başka güzeldir. Zaten 2002 yılından beri Yılbaşının ülkemizde yegane adresi Nişantaşı olarak bilinir.

Aslında Nişantaşı’nı yaşamaya ve gezmeye bir gün asla yetmez.

Ünlü dizi Avrupa Yakası da Nişantaşı ve Nişantaşı’nda yaşayan insanlara gönderme yaparak bölgenin popülaritesini daha bir artırmıştır. Kendi adını taşıyan bir de özel üniversite olduğunu son olarak belirtmekte fayda var.